Een logo laten ontwerpen of zelf maken?

Een bedrijfslogo? Voor veel ondernemers is het niet het eerste waar ze aan denken. Is het wel nodig om daar een professional op te zetten? Kun je niet gewoon zelf een logo maken met Paint, Canva of een ander gratis programma? Kortom: kies je voor een logo laten ontwerpen of zelf maken? Wij zetten de voor- en nadelen van beide opties voor je op een rij.

 

Zelf een logo maken, waarom en hoe?

De zoekstatistieken van Google liegen er niet om. Het blijkt dat maandelijks meer dan 3000 mensen zoeken op de zoekterm “gratis een logo maken”. Het kostenaspect is duidelijk een belangrijke reden voor mensen om zelf met het logo-ontwerp aan de slag te gaan. Er bestaan dan ook heel wat programma’s waarmee je zonder grafische kennis snel een logo kunt maken. Denk aan Canva, Paint, PowerPoint of zelfs een logo-generator. Met een paar klikken op de knop ben je een logo rijker.

Het voordeel spreekt voor zich: het logo kost je niets. Tijd ben je er ook niet aan kwijt. Binnen een mum van tijd is jouw logo klaar.

 

Maar let hierop als je zelf een logo maakt!

Maar er zit een grote keerzijde aan je eigen logo maken. Onderschat niet de kracht van een goed logo. Een logo is namelijk niet zomaar een figuurtje dat je in de header van je website plakt. Nee, het is veel meer dan dat. Een logo is het eerste wat mensen zien als ze jouw bedrijf opzoeken. Met je logo maak je in minder dan een seconde een eerste indruk op je klant. 

Waarom ons advies is om niet zelf een logo te maken? Simpel. Achter een goed logo zit een verhaal. De kleuren, lettertypes en beelden moeten bij jouw bedrijf én bij je doelgroep passen. Het logo moet in één oogopslag het verhaal van jouw bedrijf vertellen. Dat vraagt om iets meer nadenkwerk en grafische kennis dan wat je met een gratis programma of logo-generator kunt doen.

Realiseer je ook dat potentiële klanten alleen al op basis van je logo conclusies trekken over je bedrijf. Een zakelijk lettertype geeft bijvoorbeeld een heel andere uitstraling dan een meer sierlijk lettertype. En groen oogt heel anders dan roze. Elk kleine detail van jouw logo communiceert iets naar je klant toe. Het is belangrijk dat je daar goed over nadenkt.

 

Een logo laten ontwerpen, waarom?

Een doordacht logo is meer dan een “mooi plaatje”. Een grafisch expert kan een professioneel logo maken dat bij jou, bij je bedrijf en bij je ideale klant past. Een logo is namelijk bepalend voor jouw eerste indruk. Elementen als kleur, lettertype en beeld hebben grote invloed op wat jouw bedrijf uitstraalt op je potentiële klant. Daarom mag een logo er niet alleen mooi uitzien. Nee, het moet naadloos op je bedrijf en op je doelgroep aansluiten. Het moet jouw verhaal vertellen.

Een logo zegt veel over de identiteit van je bedrijf. Het draagt er ook aan bij of klanten hun opdracht aan jou toevertrouwen of toch een beter gevoel krijgen bij de concurrent. Als je tijd en aandacht aan een professioneel logo besteedt (of laat besteden), straal je uit dat jij professionaliteit belangrijk vindt. Dat wekt dan weer vertrouwen bij de klant.

 

logo laten ontwerpen

logo laten maken
Twee logo’s ontworpen door Elise voor Sylt Support.

Met een logo is jouw bedrijf zichtbaar en herkenbaar

Vergeet ook niet dat je je logo gebruikt op al je communicatie-uitingen. Als je een mooi logo hebt dat bij jouw bedrijf past, dan kunnen klanten je bedrijf daaraan herkennen. Al met één blik weten ze dat ze bij een uiting van jou te maken hebben. Daardoor blijft jouw bedrijf beter in hun geheugen hangen.

En er zijn nog meer redenen waarom een logo laten ontwerpen zo belangrijk is:

  • Een logo geeft je (professionele) zichtbaarheid.
  • Het laat in één keer zien waar jouw bedrijf voor staat.
  • Je kunt er je ideale klant mee aantrekken (omdat het logo juist die klant aanspreekt).
  • Het geeft je herkenbaarheid en helpt je om in beeld te blijven.
  • Met een goed gekozen logo maak je een onuitwisbare eerste indruk op je klant.

 

logo laten ontwerpen

Hoe zit het met jouw logo?

Heb jij nog geen professioneel logo laten ontwerpen voor je bedrijf? Of heb je wel een professioneel logo, maar vind je dat dat nu niet meer bij je bedrijf past? Dan is het de hoogste tijd om het professioneel aan te pakken en een logo te laten ontwerpen dat wel bij jou past en dat jou een professionele uitstraling geeft.

Ook een professioneel logo laten ontwerpen?

Wil jij ook een logo laten ontwerpen voor jouw bedrijf? Ik – Elise Hollestelle – help je graag! Ik ben grafisch vormgever bij Sylt Support en maak ook voor jouw bedrijf graag een professioneel logo of huisstijl op maat.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Mail naar elise@syltsupport.nl of bel 0297 – 36 61 82. Ik help je graag!